«سید مهدی جوادی» مدیر عامل بنیاد سینمایی فارابی در گفتوگو با خبرگزاری آنا درباره برنامههای این بنیاد در حوزه متن و فیلمنامه عنوان کرد: یکی از موضوعات مهم ما در بنیاد فارابی استفاده از آثار مکتوب در تولید «فیلمنامه» است. در سالیان گذشته اقدامات خوبی در بنیاد صورت گرفته مثل فراخوانی که برای حوزه آثار اقتباسی انجام شد و قرار بود تهیه کنندگان هر کدام کتابی معرفی کرده و این کتاب در کارگروهی بررسی و سپس برای نگارش فیلمنامه با آن تهیه کننده قرارداد منعقد شود و در واقع از کتاب، فیلمنامه تولید شود.
* رایتهایی که خریده شد اما هرگز به فیلم سینمایی تبدیل نشدند
وی در ادامه افزود: اما پس از حضور بنده در بنیاد یک ارزیابی مجددی از عملکرد این کارگروه اقتباسی صورت گرفت که شاید رایت بیش از شصت تا هفتاد کتاب در فارابی خریداری شده بود، اما در سنوات گذشته هیچکدام تبدیل به فیلم سینمایی نشد که البته این مساله دلائل مختلفی هم داشته است. یکی اینکه شاید یک اثر مکتوب در قالب داستان اثر خوبی روی مخاطب داشته باشد، اما در مقام تصویر با محدودیتهای اجرایی مواجه شود بنابراین تبدیل کتاب به فیلمنامه فرآیندی دشوار و متفاوت است.
جوادی دراین زمینه یادآور شد: طبق بررسیهای کارشناسی، قالب کتابهای بنیاد سینمایی فارابی یا آثار اقتباسی نهایتاً به یک اثر سینمایی تبدیل نشدهاند، بنابراین یک بازنگری در فرآیند اقتباس در فارابی صورت گرفت تا از بررسی حجمی آثار معرفی شده اجتناب کنیم.
* راه اندازی«میز تخصصی حوزه اقتباسی»
وی با اشاره به اهمیت دسته بندی موضوعی برای انتخاب اثر گفت: ما بررسی کردیم تا ببینیم به لحاظ موضوعی اولویتمان چیست؛ سپس به اهل فن رجوع کنیم، یعنی کسانی که بیش از بنیاد و کارگروههایمان مسلط به آثار مکتوب هستند، میدانند امسال در بازار نشر چه کتابهایی تولید شده و کدام از قوت بیشتری برخوردار است یا مثلا اگر قرار است درباره نوجوان و جوان فیلم بسازیم، کدام رمانها ارزش تصویرگری بیشتری دارد؟ از این نظر هم توافقی با معاونت تخصصی ارشاد کردیم که یک «میز تخصصی حوزه اقتباسی» راه اندازی کنیم تا این میز پل ارتباطی بین اهالی نشر و سینما شود.
مدیرعامل بنیاد فارابی با اشاره به اینکه امسال دو اثر اقتباسی در دست است، ابراز داشت: تصمیم بر آمارسازی نداریم، (که مثلاحق رایت سینمایی چند اثر خریداری شده یا این اندازه کتاب را به عنوان اثر اقتباسی داریم) بلکه در حال حاضر یک رویکرد کاملا اجرایی در حوزه اقتباس داریم. با این رویکرد سه ـ چهار اثر اقتباسی را وارد مرحله نگارش شد. چند فیلمنامهها در دست نگارش است و فکر میکنم نگارش نسخه اولیه دو اثر تمام شده و دوستان در حال بازنویسی نهایی هستند.
وی در پاسخ به این سوال که چه رمانهایی در اولویت کار قرار دارد، گفت: ریسک کارهای پرتیراژ و رمانهای شاخص کمتر است، چون مردم عموماً این رمانها را خواندهاند و برایشان جذابیت داشته است حال باید بررسی شود که آیا این رمانها از لحاظ سینمایی هم قابلیت تبدیل به تصویر دارد یا خیر، بنابراین اولین قدم این است که به سراغ رمانهای پرفروش و پر مخاطب در بازار نشر برویم.
* بازنمایی تصاویر دختر نوجوان مسلمان ایرانی در آثار اندک است
سید مهدی جوادی همچنین بیان کرد: دسته بندی دوم «موضوعی» است، مثلا در بازنمایی تصاویر دختران نوجوان مسلمان ایرانی آثار اندکی داریم و طبیعتاً فیلمنامه هم در این حوزه داریم؛ بنابراین یکی از اولویتها آن بود که از میان رمانهای نشر یافته و محتواها چنین کاری تولید شود؛ از این رو مدل محتوایی وموضوعی ما غالبا از این جنس است.
وی در پایان در پاسخ به این سوال که اولین فیلم اقتباسی فارابی با رویکرد جدید چه زمانی کلید میخورد، گفت: در عرصه فیلمسازی نمیتوان تاریخ دقیق اعلام کرد، اما باید فیلمنامه نهایی شود و سپس بتوانیم برآورد زمانی درباره تاریخ تولید اثر ارائه دهیم.