شب سيامک شايقي کارگردان سينماي ايران به همت کانون کارگردانان سينماي ايران و با همکاري بنياد سينمايي فارابي در محل اين بنياد برگزار شد.
به گزارش روابط عمومي بنياد سينمايي فارابي، نکوداشت «سيامک شايقي» کارگردان سينماي ايران يکشنبه شب - ? تير- در سالن زنده ياد عباس کيارستمي بنياد سينمايي فارابي با حضور هنرمندان سينماي ايران برگزار شد.

امير پوريا مجري مراسم در ابتدا گفت: حضورم توجيهي جز لطف کانون کارگردانان ندارد. شايد توجيهش نقدنويس بودن سيامک شايقي در گذشته باشد و دليل برگزاري اين جلسات حضور کساني است که سالها در سينما بودند و براي سينماي ايران زحمت کشيدند.

سپس محسن اميريوسفي رئيس کانون کارگردانان سينماي ايران با اشاره به سياُمين سال تاسيس کانون کارگردانان گفت: امشب اولين نکوداشت را براي سيامک برگزار ميکنيم که اميدواريم تداوم داشته باشد چون او جزو جواهرات سينماي ايران در اين کانون است. اميدوارم اين جلسه مقدمهاي براي فيلم بعدي سيامک شايقي باشد.

سخنران بعدي عليرضا تابش مديرعامل بنياد سينمايي فارابي در سخناني گفت: در آغار سال جاري جلسهاي با کانون کارگردانان داشتيم که اين جلسه از نتايج آن است و از رقم خوردن اين برنامه خوشحالم.
عليرضا تابش در ادامه بيان کرد: نقش بيبديل و منحصر به فرد کارگردانان در فرآيند خلق يک فيلم سينمايي بر کسي پوشيده نيست. امضاي کارگردان بر اثر، فصل الخطابِ فيلم محسوب شده، به تبع آن سيل تشويق و انتقاد و انتظار و تحليل به سويش سرازير ميشود.
تابش هنرهاي نمايشي به طور عام و سينما به طور خاص را مديون و مرهون کارگردانان سترگي دانست که با خلقِ آثارِ ماندگار، نام خود و فيلمهايشان را در تاريخ نه چندان طولاني اين هنر، جاودانه ساختهاند.
وي افزود: کارگردان قبل از هر چيز مالک معنوي فيلم شناخته ميشود که اگر اين دارايي، ممهور به مُهر خلاقيت شود، حاصل و نتيجه کار، چيزي جز دوام و استمرار در عالم هنر نخواهد بود.
چنانکه حافظ مي فرمايد؛ حقه مِهر بدان مُهر و نشان است که بود...
مديرعامل بنياد سينمايي در ادامه افزود: بنياد سينمايي فارابي بيش از پيش بر تکريم اهالي سينما و ارتقاي فيلمهاي توليد شده و اهميت و تاثيرگذاري کارگردانان سينماي ايران تاکيده کرده است و کليد توسعه، پيشرفت و درخشش فيلمهاي ايراني در عرصههاي جهاني را در تفکر، انديشه و نگاه نوجويانه ايشان ميجويد. تاريخ بسيار پربار فعاليتهاي چشمگير کارگردانان سينماي ايران، بعد از پيروزي انقلاب شکوهمند اسلامي چه در عرصه داخلي و چه در ميدانهاي بينالمللي، آن چنان واضح و مبرهن است که کسي را ياراي کتمان آن نيست.
تابش درباره جايگاه کانون کارگردانان گفت: کانون کارگردانان سينماي ايران، نقطه اميد، بالندگي و سرافرازي سينماي نجيب ايراني را نويد ميدهد و اميد است با اتکال بر تواناييهاي ذاتي و خلاقانه اعضاي محترم آن، شاهد درخشش بيشتر آن در عرصه سينماي ايران و جهان باشيم.
تابش در ادامه گفت: هنرمند ارجمند جناب آقاي سيامک شايقي عليرغم گذشت سالها از فعاليتهاي دلسوزانهاش در سينماي ايران، همواره نگاهش را رو به افقهاي تازه دوخته است. دغدغههاي اجتماعي ايشان در روزگاراني که برخي از همنسلانش، هنر را براي هنر ميپسنديدند، پا را فراتر نهاده و وجه فکر و انديشه هنرياش را به سوي معضلات و ناهنجاريهاي اجتماعي معطوف کرد. حاصلش خلق آثاري بود با نگاهي دلسوزانه و اصلاح گرايانه.
تابش در پايان گفت: امشب با همت کانون کارگردانان سينماي ايران و به پاسِ گرامي داشت بيش از سه دهه حضور مستمر جناب آقاي سيامک شايقي، گردهم آمدهايم تا صميمانهترين و خالصانهترين درودها را تقديمشان کنيم.

فاطمه معتمدآريا رييس انجمن بازيگران سينماي ايران نيز در اين مراسم گفت: اين حرکت پسنديدهاي است که ما اهالي سينما با هم آشتي کنيم و به همکاري و دوستي هم افتخار کنيم.

مهدي فخيمزاده درباره سيامک شايقي گفت: در دهه شصت اول از نقدهاي شايقي او را شناختم و از طريق نوشتههاي تحليلي و کاربردي او بود که دوستش داشتم.

رسول صدرعاملي ديگر کارگردان حاضر در مراسم گفت: اميدوارم اين مراسم تداوم داشته باشد و همچنان برگزار شود و اين ديدارها تکرار شوند. من سه فيلم راه و بيراه، در کمال خونسردي و سمفوني تهران را با شايقي کار کردم و در حين کارها ديدم او چقدر استاد و معلم است و ياد دادن را بلد است.

رضا کيانيان با ابراز خشنودي از اين مراسم بيان کرد: خوشحالم چنين مراسمي برگزار ميشود. وقتي به من گفتند بيا گفتم با کمال افتخار ، چون آقاي شايقي آدم محجوب و صبوري است و ممکن است گاهي يادمان برود افراد مهمي چون ايشان داريم. دو فيلم با ايشان کار کردم که در همکاري و دوستي با ايشان لذت بردم. حس و حال دنيايش شبيه چخوف است و اميدوارم اين سينماي خاص او را بتوان به همه معرفي کرد.

هوشنگ گلمکاني سردبير ماهنامه فيلم گفت: نميدانم در مورد شايقي ميشود کوتاه صحبت کرد يا نه، چون شاهد ورود و حضورش در سينما بودم تا حالا. از مجله فيلم افراد زيادي وارد سينما شدند که باعث افتخار ما است. وقتي براي فيلم شراره با او مصاحبه کردم، در مقدمهاش نوشتم که ساخت فيلم خوب براي ما مجله فيلميها باعث افتخار است. شايقي هم دوره بهرام دهقان بود و او شايقي را به ما معرفي کرد که از ابتدا هم با صداقت گفت من ميخواهم از اين کار عبور کنم و منتقد نمانم. منتقد هم شد و من نوشتههايش را بسيار دوست داشتم؛ هم از لحاظ متن و هم از لحاظ انصاف. و دوست داشتم هر چه مينويسد به همه نشان بدهم. اميدوارم در چهارمين دهه فعاليتش باز فيلمي در حد نقدهاي درخشاني که مينوشت بسازد.

محمدعلي سجادي نيز گفت: يکي از محاسن سينما اين است که ميتواند رفاقت به وجود بياورد. همه همديگر را ميشناسيم و حالا ميتوانيم درباره دهه شصت و وضعيت آن دوران صحبت کنم. در آن مقطع پس از بازجويي يک جنايت دوستان زيادي پيدا کردم از جمله در مجله فيلم که دوستان خوبي پيدا کردم. بهرام دهقاني دستيار من در گنج بود و اولين تدوينش در جدال بود و سيامک شايقي هم همانجا شناختم. آنقدر ايشان آرامش داشت که گاهي اعصاب آدم خرد ميشد. در سينما خيلي گرفتار حواشي هستيم و گاهي همين باعث ميشود موضوعات اصلي را درنيابيم. وقتي سيامک شايقي «جهيزيه براي رباب» را ساخت، به خودم باليدم و خوشحال شدم.

سيامک شايقي در پايان اين مراسم گفت: حرف زدن الان برايم سخت است، چون در شرايط خاصي قرار گرفتم و از زمان خبردار شدن هنوز شگفت زدهام. اگر بخواهم کلامم را در يک کلمه خلاصه کنم بايد بگويم سپاسگزارم. بايد از مادرم تشکر کنم که در زمان بارداري در سينماي باشگاه شرکت نفت آبادان فيلم به زبان اصلي فيلم ميديد و اولين فردي در زندگي من بود که مرا با سينما مانوس کرد و آشنايي من با سينما از آنجا اغاز شد. بايد از فرهاد هم تشکر کنم؛ برادر بزرگم به خاطر اينکه دوست خسرو دهقان بود و از اين طريق با او آشنا شدم و من را تشويق کرد فيلم ببينم و بخوانم و او من را به معلمهاي ديگر معرفي کرد. مورد ديگر همکاران فيلمهايم هستند مخصوصا دستيارها و بعضي همکارانم. مورد ديگر هم صنفيها هستند که بايد از آنها تشکر کنم مخصوصا دوره فعلي که بهترين دوره آن است؛ چون ويژگيهاي اين شوراي مرکزي کانون کارگردانان، جسارت، پيشرو بودن و تلاش آنها براي استقلال است. منتقدان به من ميگفتند شايقي نه به گيشه باج ميدهد و نه به منتقدان و شايد به همين دليل است که کلاهم پس معرکه است! ممنون از خانوادهام که در اين سالهاي اخير نگران سلامتي من بودند و هواي من را داشتند. از بنياد سينمايي فارابي به دليل همکاري در برگزاري مراسم و دارا بودن سالن نمايش خوب نيز قدرداني ميکنم. آخرين سپاس هم از سينما است که به من بسيار آموخته و دلگرمي داده و به تفکراتم غنا بخشيده است.
در ادامه از سوي بنياد سينمايي فارابي، صندوق اعتباري هنر و کانون کارگردانان سينماي ايران با اهداي شاخههاي گل، لوح تقدير و هدايايي از خدمات سي ساله سيامک شايقي تقدير به عمل آمد.
عليرضا تابش مديرعامل بنياد سينمايي فارابي، محسن اميريوسفي رييس کانون کارگردانان، حبيب ايل بيگي، دکتر مسعود نقاش زاده، بهمن فرمان ارا، غلامرضا موسوي، بهروز افخمي، رضا کيانيان، فاطمه معتمدآريا، رسول صدرعاملي، مهدي فخيم زاده، غلامرضا آزادي، ناصر غلامرضايي، نادر مقدس، خسرو معصومي، قاسم قليپور، رضا درميشيان و.. از حاضران اين مراسم بود.