روح الله حسيني دبير نخستين همايش بينالمللي «سينما در عصر ديجيتال» جزئيات تازه اي از محتواي موضوعات، سخنرانيها و پنلهاي تخصصي مطرح در اين همايش را تشريح کرد.
به گزارش ستاد خبري همايش بينالمللي «سينما در عصر ديجيتال»، روح الله حسيني مديرعامل مدرسه ملي سينماي ايران و دبير نخستين همايش بينالمللي «سينما در عصر ديجيتال» درباره چگونگي طراحي موضوعات اين همايش گفت: طراحي و برگزاري اين همايش محصول جلسات مشترکي است ميان مدرسه ملي سينماي ايران و نمايندگاني از خانه سينما که از مهر تا بهمن سال گذشته تشکيل شد. اين جلسات پيرو تفاهمنامه با خانه سينما و به منظور شناسايي نيازهاي آموزشي و پژوهشي فعالان سينماي ايران که عموماً از اعضاي صنوف مختلف هستند، برنامهريزي شده بود و همچنان هم ادامه دارد.
وي ادامه داد: طبيعتاً وقتي دو نهاد مهم، در چنين سطحي به تامل و چاره انديشي پيرامون مسائل سينماي ايران ميپردازند، حوزههاي کلانتر با ابعاد و تاثيرات گستردهتر بيشتر و زودتر محل مداقه و پژوهش قرار ميگيرند. فناوري ديجيتال و تاثيرات شگرف و گستردهاش بر صنعت سينما از جمله اين حوزههاست. دست يافتن به اين فناوري گرچه خيلي سريع و چه بسا آسان بوده، اما تقريباً هرگز فرصت درک و فهم تجربهاي که از خلال اين فناوري و استفاده از آن بايد حاصل ميشده، دست نداده است؛ تجربهاي که صرفاً منجر به آسانتر شدن کار فيلمسازي يا تغيير مناسبات اقتصادي نشده، بلکه بر حوزههاي فکر و فرهنگ هم تاثير گذاشته و در جاهايي حتي منجر به توزيع و جابجايي قدرت شده است. درک اين تغيير و تحولات و مناسبات، موضوع کليدي و بنيادي اين همايش است.
حسيني با اشاره به حضور رشتههاي علمي در کنار مباحث مطرح در حوزه سينما در همايش بينالمللي «سينما در عصر ديجيتال» بيان کرد: در همين راستا در حوزههاي ديگر هنري و علمي مثل ارتباطات، جامعهشناسي، ادبيات يا نقاشي هم به اين گفتگو دعوت شدهاند. تعامل ميان سينما و ادبيات يا نقاشي و هنرهاي ديگر در دوران جديد از جمله موضوعاتي است که در اين همايش به آنها پرداختهايم. تحولات فرهنگ و جامعهاي که فيلمساز يا هنرمند ناگزير از ارتزاق از آنهاست تا اثر خود را خلق کند، تحت تاثير فناوريها که بارزترين آنها همين فناوري ديجيتال است، از ديگر موضوعات مباحثات و مناظرات در اين همايش است. بنابراين سخنرانيهاي اين همايش از تخصصيترين موضوعات که طراحي کانسپت در سينما يکي از آنهاست تا موضوعي ميان رشتهاي مانند قصهگويي تعاملي در سينما که محل تلاقي گيم، ادبيات و سينما است را شامل ميشود. سخنرانيها عموماً بر مبناي مقالاتي که به دبيرخانه رسيدهاند ارائه ميشوند و ماهيتي تخصصيتر و علميتر دارند. در عوض پنلها با توجه به موضوعات و سياستهاي در دست اجرا و مبتلابه سينماي ايران يا حتي جهان طراحي شدهاند و گرچه ماهيتي کمتر تخصصي دارند ليکن به موضوعاتي حساستر و کليديتر ميپردازند. مثل اينکه در عصر ديجيتال کنترل و نظارت بر سينما و آثار سينمايي چه شکل و نظامي پيدا کرده است. يا اساساً آيا ميتوان مثل گذشته بر توليد و توزيع و نمايش آثار در اين عصر نظارت کرد يا خير؟ و در اين موضوعات به تجربة کشورهايي مانند هند و آلمان هم مراجعه ميشود. در مجموع نزديک به 50 شخصيت سينمايي، فرهنگي و علمي در 6 پنل مجزا و طي بيش از 20 سخنراني تخصصي تلاش ميکنند تصويري تا حد امکان جامع از سينما و شرايط و تحولات آن در عصر ديجيتال ارائه دهند و اين تازه شروع فعاليتهاي مدرسه است براي گفتگو دربارة سينما و فناوريها در سالهاي آتي.
مديرعامل مدرسه ملي سينماي ايران درباره انتخاب سرفصل موضوعاتي که در همايش مطرح مي شود، توضيح داد و گفت: متر و معيار اصلي ما در انتخاب اين موضوعات نظر نمايندگان کميتة مشترک خانه سينما و مدرسه ملي بوده، به علاوة اينکه از همان ابتدا و پس از تاييد موضوع و عنوان همايش شورايي بزرگ تحت عنوان شوراي سياستگذاري شامل مديران و سينماگران و استادان دانشگاه تشکيل شد که تکتک محورهاي همايش را تعريف و تعيين کردند. محورهايي که چنانکه که گفتم با هدف ارائة تصويري جامع و روشن از اهميت و جايگاه و تاثير اين فناوري بر سينما، تعريف و تشريح شدند. بعد هم کميتة علمي همايش شکل گرفت که اين کميته کار بررسي چکيدهها و تطابق آنها با ضوابط علمي و محورهاي همايش را بر عهده داشت.
وي با اشاره به انتخاب اعضاي کميتة مشترک خانه سينما و مدرسه ملي گفت: در انتخاب و تعيين اعضاي کميتة علمي تلاش کرديم همان ملاحظهاي که در انتخاب محورها و موضوعات همايش به کار گرفته شده بود، برقرار باشد. به اين شکل که اعضاي کميتة علمي هم با رويکردي ميانرشتهاي انتخاب شدند. هم از سينما، هم از حوزههاي ارتباطات و جامعهشناسي و هم از انيميشن و ادبيات. وانگهي توجه هريک از دوستان به سينما و همزمان تحولات تکنولوژيک در اين انتخاب موثر بود. البته ميشد کمي گستردهتر عمل کرد و افراد بيشتري از حوزههاي ديگري همچون تئاتر هم که نسبت ويژهاي با سينما دارد انتخاب کرد، اما همزمان بايد به امکانات اجرايي و زمان کمي که در اختيار داشتيم، توجه ميکرديم.
دبير نخستين همايش بينالمللي «سينما در عصر ديجيتال» در پايان صحبتهاي خود با اشاره به چشمانداز برگزاري اين همايش در سال هاي آينده گفت: به نظر من، براي کشوري مثل ايران که مدتي است در عرصة سينما صاحب نام و جايگاه ويژهاي است و بيرون از مرزهاي آن، در همه جاي جهان به آثار و توليدات و سينماگران آن توجه ميشود، برگزاري مراسمي سالانه که طي آن اين سينما خود و شيوهها و نظام کار و توليدش را مورد ارزيابي و پژوهشي علمي قرار دهد، کاري مفيد و چه بسا ضروري است. خوب است که در کنار زمان و مکاني ويژه براي عرضة توليدات اين سينما که جشنوارة فيلم فجر نام دارد، زمان و مکاني ويژه هم براي تامل در باب اين توليدات و ميزان نسبت و عيار آنها در قياس با توليدات جهاني و آخرين شيوهها و تحولات نظام سينما، در نظر گرفته شود. جايي که سينماگران در کنار پژوهشگران و اهل دانشگاه با يکديگر گفتگو و تبادل نظر کنند و حاصل آن ارتقاء کيفيت آثار سينماي ايران باشد. بر اين اساس، استمرار در برگزاري اين همايش را موثر و لازم ميدانم.
همايش بين المللي «سينما در عصر ديجيتال» با حضور صاحبنظران و استادان حوزه نظري و عملي سينما در حوزه فناوري ديجيتال در عرصه ملي و بين الملل از تاريخ ?? تا ?? آبان ماه در مرکز همايشهاي کتابخانه ملي ايران برگزار مي شود.