جلسه پرسش و پاسخ فيلم سينمايي «شعله ور» با حضور حميد نعمتالله؛ کارگردان فيلم، محمدرضا شفيعي؛ تهيه کننده، هادي مقدمدوست؛ نويسنده، دارا حيايي، مژگان صابري؛ پانتهآ مهدوينيا، بازيگران فيلم، روزبه رايگا؛ مديرفيلمبرداري، مهدي سعدي تدوينگر و با مديريت محمود گبرلو عصر امروز شنبه چهاردهم بهمنماه در پرديس سينما گالري ملت برگزار شد.
روزبه توکلي در مورد اعتراضات مردم سيستان و بلوچستان نسبت به توهين به مردم اين شهر در فيلم «شعله ور» سوال پرسيد و نعمت اله در پاسخ گفت: «من در جريان نيستم از شادي عدهاي ناراحت شده باشند. ما بسيار با احتياط رفتار کرديم و سعي کرديم همه چيز را رعايت کنيم. وقتي ما فيلمي در اين شهر ميسازيم با اينکه سعي ميکنيم زيباييهاي اقليم آن منطقه را نشان دهيم،
اگر مشکلات را نشان ميدهيم، واقعيتها هم هستند و نميتوان انکارشان کرد. او گفت: مواد مخدر در هر شهري پيدا ميشود. ما نميخواهيم جايي را بد نشان دهيم. مسئله مواد مخدر مشکل اين سرزمين است و حسن نيست داشتيم. ما حتي کمآبي اين منطقه را بيان کرديم... همچنين در مورد فقر هم چيزهايي گفتيم. بهتر است با مهرباني فيلم را ببينيم. از همين جا ميگويم عاشق سيستان و بلوچستان هستم.
شفيعي در ادامه به همين سوال گفت: «هنوز کسي فيلم را نديده است که اعتراض کند. در افتتاحيه فجر در سيستان و بلوچستان فيلم ما نمايش داده شد و عده اي مدعو آنجا بودند اين مسئله را براي من بيان کردند. افرادي که در صف اول تماشا هم بودند نکاتي به ما گفتند و مديرکل استان هم خيلي زود واکنش داده که اجازه نميدهيم فيلم در اين استان نمايش داده شود. جز اين مسئله، چيز ديگري نيست و جوانان اين استان به ساخت و توليد اثر کمک بسياري کردند. ما صادقانه رفتار کرديم و فيلم را بدون شيلهپيله ساختيم. در مورد اينکه سال قبل شرکت کرديم و نتيجه چه شد هم بايد بگويم ما نزديک به 20 دقيقه فيلم را مونتاژ کرديم و گفتند نميشود اين ميزان فيلم را ديد و داوري کرد. بنابراين ما نرسيديم به جشنواره و مسئله ديگري هم نبود.
در ادامه علي رفيعي از خبرگزاري هنرور پرسيد: من کمتر شخصيتي مثل فريد در سينما ديدم که تا اين حد حسود باشد. در مورد اين نکته توضيح دهيد.
مقدمدوست در پاسخ گفت: «در مورد اين فيلم علاقهمند بودند فيلمي در مورد حسد بسازند که بشر از باستان با آن درگير بوده است. اين معلوم ما بود و ما ساير مجهولات را براساس اين معلول پيدا کرديم. حسد به عنوان پديده اي مربوط به روح انسان به درون او برمي گردد. موضوع بيروني و اجتماعي که با حسد پيوند داديم، عددي شدن يا بهتر و برتر شدن و متمايز داشتن بود که امروز خيلي شايع شده، مثل پايين آمدن رضايت آدمها از مشاغلشان که زمينه سازي حسد رامي سازد و عناصر دورني و اجتماعي دو عنصر مهم براي نگارش فيلمنامه بود.
نسرين بختياري از باني فيلم پرسيد: چرا استان سيستان و بلوچستان را براي اين فيلم انتخاب کرديد؟ نعمت اله گفت: اين مکان با قصه ما مناسب بود. مثلا آنجا درياچه دارد و ممکن است کسي غرق شود و... مفهوم باستاني حسد برايم جالب بود در خطهاي که خلق و خوي باستاني داشته باشد. وقتي ميگوييم زابل صحبت از رستم است. پتويي که امين حيايي دور خود ميپيچيد هم شبيه به شکوه تاريک قرون وسطي بود. سيستان جايي است که باد ميآيد و حال و هواي افسون که برايم جالب بود را القا ميکرد. ما براي طراحي سازهاي که داشتيم هم فکر کرديم و رنگ و احوالي را ساختيم که جذابيت داشت. محروميت اين استان هم با موضوع فيلم و محروميتهاي يک انسان حسود همخواني داشت. پس ضرورتهاي قصه اين استان را براي من به عنوان يک مکان مطلوب معرفي کرد.
مقدم دوست ادامه داد: سيستان و بلوچستان با اينکه محروم است ولي تمايزهايي که ما را آزار ميدهد، ندارد. در اين مکان خويشاوندي وجود دارد و اگر کسي از نظر اقتصادي با ديگر فرق دارد چندان مطرح نميشود.
ما ميخواستيم نشان دهيم که فرد حسود در فضاي جدا از شهر و طبقهبنديها ، بازهم حسود است و ما کنشهاي شخصي کاراکتر را باز هم در منطقهاي ديگر ديديم.
جعفر ملک خبرنگار ايرنا پرسيد: فکر نمي کنيد فيلم کمي خسته کننده و طولاني بود؟ نعمتالله گفت: حق با شماست هرچند هنوز با مردم فيلم را نديدهام اما حرف شما را قبول دارم. فکر ميکنم ميتوانيم صحنههايي از فيلم را حذف کنيم...
محمدرضا اويسي از مجله تلويزيوني ايران گفت: چرا سينماي ايران درگير فضاي آپارتماني تهران است؟ چه کنيم که فيلمسازان به خارج از اين مرز بروند؟ سوال دوم: چه سختيهايي براي ساخت فيلم در خارج از تهران داشتيد؟ نسرين بختياري از باني فيلم هم پرسيد: چرا استان سيستان و بلوچستان را براي اين فيلم انتخاب کرديد؟
اين مکان با قصه ما مناسب بود. مثلا آنجا درياچه دارد و ممکن است کسي غرق شود و... او همچنين گفت: بحث هزينه و تنبلي ميتواند دليل اين اتفاق باشد.
مقدم دوست با اشاره به وجه پژوهشي اين فيلم گفت: ما چندين بار براي ساخت به منطقه رفتيم و براساس پژوهشي که داشتيم نقاطي را انتخاب کرديم.