عليرضا تابش مديرعامل بنياد فارابي در يادداشتي راهبردهاي استفاده از بيانات مقام معظم رهبري در سال ?? را براي سينما مورد بررسي قرار داد.
عليرضا تابش مديرعامل بنياد فارابي يادداشتي درباره بيانات مقام معظم رهبري و تناسبات آن با سينما نوشت و در اختيار خبرگزاري تسنيم قرار داد که به شرح ذيل است:
بيانات مقام معظم رهبري در آغازين ساعات سال 97 در جوار بارگاه ملکوتي امام عليابن موسيالرضا (ع) اگرچه بهرهمند از فرازهاي متعددي بود ولي در آن ميان، آنچه ميتواند سينماي ملي ايران اسلامي را به سوي افقهاي والاتر و متعاليتري سوق دهد، مشخصا دو چيز است: 1) حد و حدودهاي آزادي که برگرفته از قانون اساسي به طور عام و قوانين و مقررات کشوري به طور خاص است. 2) حمايت از توليد کالاي ايراني.
با نگاه به تاريخ سينماي نجيب مان در مي يابيم که بعد از پيروزي انقلاب اسلامي، با نگاههاي کلان مديريتي، فارغ از اردوگاههاي فکري مديران اجرايياش، خواسته و ناخواسته، مساعي خود را به کار گرفته تا در همراهي با اهالي سينما حول اين محور ها حرکت کرده باشند که در جاي خود اين تلاش ها با افت و خيزهايي نيز محشور بوده است.
ذات سينما-جدا از وجوهات هنرياش که قطعا محترم است- يک کالاي فرهنگي است که مخاطب و مشتري خاص خود را دارد.
باري، حمايت و صيانت از چنين امر خطيري، چه به لحاظ مخاطبان ومصرف کنندگان و چه از منظر فيلمسازان و سرمايه گذاران آثار سينمايي و سمعي و بصري، وظيفه بسيار سترگي است که در بيانات رهبر ي انقلاب متجلي شده است. نهادهاي فرهنگي بايد در سال حمايت از کالاي ايراني، صنايع فرهنگي _هنري ايراني را جديتر بگيرند.
و تسهيلات مالي، اداري و صنعتي را از اين بخش دريغ نکنند . همچنين با استفاده از مشارکت نهادها و ايرانيان داخل کشور، ايرانيان خارج از کشور و نيز فارسي زبانان ؛ پخش بين المللي \"فيلم ايراني\" به مثابه توليد ملي توسط هر فرد با دغدغه ي فيلم ايراني در هر کجا و هر مقياسي مي تواند در دستور کار قرار گيرد.
به گمانم حمايت از کالاي ايراني در بيانات مقام معظم رهبري، در حوزه سينماي ايران دو مخاطب عمده دارد:
اول، تماشاگران که حيات سينما موکول به حضور آنهاست. در اين سالها تماشاگران حاضرند، اما کم شمار. شايد حدود يک دهم ظرفيت جمعيت سينمارو کشور . اما اين حضور کم شمار دلايل ديگر غير از کم رغبتي تماشاگران نيز دارد که به گروه دوم مخاطبان فرمابش رهبري باز مي گردد.
دوم، توليد کنندگان. مقصود از توليد کنندگان فقط تهيه کنندگان و سرمايه گذاران و ساير عوامل توليد نيستند. بلکه تمام افراد ساختارها و نظام هايي هستند که بر کم و کيف توليد هر فيلم سينمايي اثر مي گذارند. از نهادهاي نظارتي و مراجعي مانند شوراي پروانه ساخت گرفته، تا نظام نامه هاي نوشته و نانوشته رويکردهاي حمايتي در مراکزي مانند بنياد سينمايي فارابي و حوزه هنري و موسسه اوج و... همه اين ها در ساخت يا ترغيب به ساخت يا توصيه به نساختن و ممانعت از ساختن فيلم هايي که به عنوان کالاي ايراني در معرض ديد تماشاگران بالقوه قرار مي گيرند، تأثيرات کاملا تعيين کننده اي دارند.
هر ايده و موضوع و مضموني، در مديوم سينما بايد متصف به صفت جذابيت باشد. جذابيت از نظر تماشاگران عام نه خاص. حمايت از اين مقوله با در نظر گرفتن حدود و شئون آزاديهاي مُصَّرحه در قوانين کشور، نويدبخش تضمينهاي اساسي، در يک نگاه کلان است. اميد است در سال پيش رو، ضمن حرمت به انديشهها و تفکرات فيلمسازان ارزشمند ميهنمان که در چارچوب تعقل ناب، گام برميدارند، شاهد اکران ، توزيع و نمايش تمامي آثار توليد شدهاي باشيم که از مجاري قانوني خود در سازمان سينمايي و سمعي و بصري، عبور کردهاند.
بيانات رهبري تاکيد دوباره اي است بر التزام قانوني و رعايت کرامت هنرمنداني که ضمن بيان کاستيها، دلسوزانه در مسير رشد مخاطبان خود قدم برمي دارند. لاجرم، قدم بعدي، چه بسا صعبتر باشد و آن توانمندسازي و حمايت از اين قشر فرهيخته و دردمند است.