بنیاد سینمایی فارابی
تاریخ: 01 آبان 1396

بايد تمرکزگرايي در توليد فيلم کوتاه را فراموش کنيم

  • کد خبر: 100666
  • تعداد مشاهده خبر: (851)
  • نویسنده: SuperUser Account
  • گروه خبر: اخبار عمومی

محمدمهدي حيدريان معاون وزير و رئيس سازمان امورسينمايي و سمعي بصري وزارت فرهنگ وارشاداسلامي هم‌زمان با سي و چهارمين جشنواره بين‌المللي فيلم کوتاه تهران در محل انجمن سينماي جوانان ايران با رؤساي دفاتر استان‌هاي اين انجمن به گفت و گو نشست.
حيدريان در ابتداي اين نشست گفت: ما در دوره جديد در وزارت فرهنگ وارشاد اسلامي در حال تدوين برنامه جامعي براي سينماي کشورهستيم که متأثر از فضاي بين‌المللي‌است و با توجه به پيشرفت‌هاي تکنولوژيک در حوزه سايبري و احاطه امکانات فضاي مجازي بر زندگي مردم گريزناپذير بود.
او ادامه داد: اين احاطه الزامات و بايد و نبايدهايي را براي زندگي ايجاد کرده است و موجب شده ما برنامه‌هاي خود را در همه زمينه‌هاي فعاليت‌هاي فرهنگي با توجه به مؤلفه‌هاي جديد زيستي بازتعريف کنيم و مسئوليت‌ها را متناسب با شرايط جديد از نو بنويسيم و عمل کنيم.
رئيس سازمان امورسينمايي افزود: ما با نظر آقاي دکتر صالحي کارگروه ويژه‌اي را براي نوشتن برنامه هاي متناسب با شرايط روز در وزارت‌خانه فرهنگ و ارشاد اسلامي آغاز کرده‌ايم. در دهه اخير تغييراتي در اجزاء زندگي مردم به وجود آمده است که بازتعريف نگاه کلان به مقولات سينمايي در وزارت‌خانه ها را ضروري کرده است.
حيدريان گفت: اگر نتوانيم سينما را به عنوان جزئي از فعاليت کلان وزارتخانه بازتعريف کنيم ، عقب مي‌مانيم و ناخواسته حذف خواهيم شد. ما اين برنامه جامع را بر اساس دو نگاه و مولفه اصلي تنظيم خواهيم کرد؛ از اصلي‌ترين مؤلفه‌ها در شرايط جديد توجه به ويژگي انتخاب‌گري مطلق مخاطب است و ويژگي دوم، بي‌مرزبودن است و هر محصولي به‌خصوص محصول فرهنگي امروز از اين بي‌مرزي بيشترين تأثير را مي‌پذيرد. ما بايد بتوانيم از اين بي‌مرزي استفاده کنيم و بايد اين اتفاق رخ بدهد.
او اظهار داشت: در اين شرايط توليدکنندگان لاجرم بايد به سمت توليدي استاندارد همراه با زبان و قالبي امروز در دنيا حرکت کنند. شايد به دليل کم‌کاري، ما بتوانيم با تکنيک‌هاي سابق براي مردم خودمان فيلمي بسازيم و آن‌ها نيز با مهرباني آن را بپذيرند، اما بيننده و شنونده خارجي اين‌گونه نيست و بيننده‌اي به روز شده است.
رئيس سازمان امور سينمايي وزارت فرهنگ وارشاد اسلامي گفت: امروز بيشتر مخاطبين سينما و فيلم کوتاه نسل جوان هستند و ما بايد اين مخاطبين را با توليد مرغوب حفظ کنيم، چراکه مي‌دانيم آن‌ها آثار خارجي را بيش از آثار داخلي مي‌بينند. آن هم امروز که با سهولت و در يک کيفيت بهتر و ارزان‌تر با اين فيلم‌ها مواجه مي‌شوند و ذهن آن‌ها با اين زبان انس مي‌گيرد.
حيدريان گفت: با توجه به الزامات و اجبارهاي فضاي جديد ما مهلت کمي داريم که توانايي خود را بروز بدهيم و حرف‌هايي بزنيم که مخاطب داشته باشد، در اين وضعيت بايد وضعيت آموزش را اصلاح کنيم و به بخش خصوصي سهمي مطلق بدهيم؛ چرا که ما فرصت دخالت نداريم.
او ادامه داد: ما وظايف ديگري داريم که بايد بهتر انجام دهيم. ما نبايد دخالت کنيم مگر جايي که بخش خصوصي نتواند کاري کند. بايد از هر جهتي بخش خصوصي را تجهيز کنيم؟ چرا که وظيفه ما امکان سوزي و بستر سازي است.
رئيس سازمان امور سينمايي گفت: امروز براي ديده شدن در سطح جهاني نياز به يک کميت داريم. امروز اعداد بازديد در فضاي مجازي حرف اول را مي‌زنند. ما بايد خيلي متفاوت‌تر وضعيت موجود عمل کنيم تا ديده شويم. براي ديده شدن نياز به گفتن حرف اصيل داريم. ما از تکنولوژي و تکنيک غرب استفاده مي‌کنيم اما اگر با زبان هنري آن‌ها سخن بگوييم، ديده نخواهيم شد و مخاطب ما را انتخاب نخواهد کرد.
حيدريان تصريح کرد: انجمن سينماي جوان در سال 64 به دلايلي تأسيس شد. در آن زمان نياز به ايجاد يک شرايط عدالت فرهنگي بود و منطقي وجود داشت که بايد دفاتر خود را در شهرستان‌ها گسترش مي‌داديم. ايجاد اين شرايط براي توليد محصولات فرهنگي نکته‌اي‌است که از طريق انجمن اتفاق افتاد. امروزهم بايد متناسب با وضعيت جديد و شرايط، دفاتر ما در شهرستان‌ها گسترده‌تر شود.
او گفت: ما اساساً بايد از تصدي‌گري پرهيز کنيم، مگر درحد ضرورت. در شهرستان‌ها نياز به هم‌افزايي نيروهاي فرهنگي ديگر نيز داريم و بايد اين نيروها را براي تأثير بيشتر وارد ميدان کنيم. در واقع بايد شيوه‌هايي طراحي کنيم تا حوزه‌هاي هنري، دفاتر کل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان‌ها و ديگر مراکز فرهنگي به مشارکت و هم‌افزايي ‌ترغيب شوند. در حقيقت انجمن‌ها بايد خودشان را آماده پذيرش مسئوليت بيشتري کنند.
حيدريان بيان کرد: از سويي شما بايد مشکلات استاني خود را به خصوص در حوزه آموزش تشخيص بدهيد تا براي آن چاره‌اي انديشيده شود و ما بتوانيم از متخصصان از طريق مدرسه ملي سينما کمک بگيريم. اگر مي‌خواهيم حذف نشويم بايد مسئوليت‌هاي استاني را جزيي تر ببينيم و مراکز را به شهرها ببريم. بايد تمرکز را فراموش کنيم.
او گفت: ما به دنبال وسعت بخشيدن به اختيارات همراه با مسئوليت شما هستيم و بودجه سال آينده را بر اساس همين نوع نگاهي که متناسب با شرايط جديد به وجود آمده، نوشته‌ايم. همچنين سعي داريم برنامه مستقل‌تري را به صورت مجزا از اين بودجه، به مجلس ارائه کنيم.
در ادامه اين نشست سيدصادق موسوي مديرعامل انجمن سينماي جوانان درباره شرايط ويژه مورد نظر رئيس سازمان امور سينمايي گفت: ما به اين موضوع بسيار انديشيديم تا بتوانيم براي آن شکلي عملياتي پيدا کنيم. بايد مسيري را راهبري کنيم تا بتوانيم گامي براي راه‌اندازي يک نهضت تحول برداريم.
او ادامه داد: بايد متناسب با فضاي امروز و با اهميت پيدا کردن ريتم، سرعت و زمان و جهت‌دهي اين موضوعات بر ذائقه مخاطب، از فضاي مجازي حداکثر استفاده را ببريم.
دبير سي و چهارمين جشنواره بين‌المللي فيلم کوتاه تهران گفت: در ابتدا بايد توليد را غيرمتمرکز کنيم. ما تجربه موفقي در سال گذشته داشتيم که با در نظر گرفتن يک بودجه اندک براي مراکز استان‌ها با انبوهي از توليدات باکيفيت در مراکز استان‌ها رو به رو شديم. ما با ايجاد يک موج در شهرستان‌ها مسبب توليد آثار ارزشمند بسياري شديم.
موسوي گفت: ما به دنبال راه‌اندازي جشنواره‌هايي در سراسر کشور هستيم که با موضوعات بومي برگزار شود؛ با اين تفاوت که اين جشنواره‌ها شکل مجازي داشته باشند و به جاي هزينه در برگزاري جشنواره جايزه خوبي را براي آن جشنواره در نظر بگيريم.
او گفت: در واقع ما نهضت توليد محتوا را همگام با برگزاري اين جشنواره‌ها براي فضاي مجازي پيش خواهيم برد. از سويي، توليد متمرکز را کنار خواهيم گذاشت و به ايجاد موج جشنواره‌هاي فيلم کوتاه مي‌نگريم و آموزش را نيز به سمتي که بايد، مي‌بريم.
در اين جلسه چند تن از مديران شهرستان هاي انجمن سينماي جوان به طرح نظرات و مشکلات کاري حوزه مسئوليت خود پرداختند.