
برگزاری جشنواره فیلم فجر هرساله با چالشهایی مواجه میشود؛ از سیاستگذاری در نحوه برگزاری این رویداد گرفته تا فیلمهایی که به بخش مسابقه راه پیدا میکنند.
درنهایت انتخاب برگزیدگان جشنواره همواره با اختلافنظرهای زیادی همراه است تا جایی که این چالشها در اختتامیه ابعاد پررنگتری به خود میگیرد. امسال هم همچون دورههای گذشته جشنواره با اظهارنظرهای متفاوتی روبهرو بوده البته هنوز اسامی فیلمهای بخش مسابقه اعلامنشده ولی نقل قولهایی بهصورت پراکنده شاهد هستیم.
اما مهمترین بحث در این چند وقت اخیر در خصوص چگونگی استقبال فیلمسازان از جشنواره فیلم فجر بوده تا جایی که شنیده میشود تعدادی از فیلمسازان نمیخواهند در این رویداد شرکت کنند. ابراهیم داروغهزاده، دبیر سیوششمین دوره جشنواره فیلم فجر در مورد میزان استقبال فیلمسازان به «اعتماد» میگوید: «با وجود انتقادهایی که همه ما اعم از مدیران و فیلمسازان به شیوه برگزاری جشنواره فجر داشتیم؛ این جشنواره حاصل زحمت ٣٦ ساله سینمای ایران پس از انقلاب است و همه سینماگران ایرانی در قوام یافتن آن تاثیر جدی داشتهاند. بنابراین استقبال از جشنواره طبیعی است و تعداد آثار خوبی هم به جشنواره سی و ششم رسیده است.»
همینکه یک کارگردان یا تهیهکننده اصرار دارد به هر شکل ممکن فیلمش را به جشنواره برساند، نشان از اهمیت آن دارد. ضمن آنکه یادمان نرود که جشنواره در نگاه عموم مردم، جایگاه ویژهای دارد.
از دبیر سیوششمین جشنواره فیلم فجر در مورد تغییرات و کوچکسازی جشنواره امسال پرسیدیم: «به نظرم بحثی که درباره کوچکسازی مطرح میشود چندان دقیق نیست چراکه کوچکسازی در عرف کلمه به معنای این است که شما بخواهید از اهمیت یک ماجرا کم کنید، درحالی که نه چنین نگاهی در نظر مسوولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یا من به عنوان دبیر جشنواره نیست. بحثی که اینجا مطرح میشود این است که در سالهای گذشته، زوائدی به جشنواره اضافهشده است که به کیفیت اثر ارتباطی ندارد و تنها جنبههای هزینهای را افزایش میدهد. اگر کشور در شرایط ایدهآل اقتصادی قرار داشت، میتوانستیم از کنار این موضوع با اغماض بگذریم اما کشور ما در شرایطی است که هم مقام معظم رهبری و هم ریاست محترم جمهور تاکید بر رویکردهای اقتصاد مقاومتی دارند. این موضوع سال گذشته جزو مطالبات جدی رسانهها هم بود. ضمن آنکه معتقدیم کاهش مواردی که اکنون درباره آنها اطلاعرسانی شده است، اساسا منجر به کاهش کیفیت جشنواره نخواهد شد.»
جشنواره فیلم فجر امسال قرار است به لحاظ شفافسازی بحث هزینهها و مالی نسبت به دورههای گذشته متفاوت عمل کند. داروغهزاده در این مورد معتقد است: «هزینهها و مباحث مالی جشنواره سی و ششم از نظر ما کاملا شفاف است و اساسا موردی وجود ندارد که بخواهیم از این شفافیت فرار کنیم. فکر میکنم اگر شفافیت مالی در جشنواره فجر وجود داشته باشد، هم سینماگر و هم اصحاب رسانه اعتماد بیشتری به مدیران و سیاستگذاران خواهند داشت. بر همین اساس هم اعلام کردم که پس از جشنواره آمادگی داریم که هزینهها را اعلام کنیم.»
نکته مهم دیگر اینکه در چند روز گذشته بحث ورود و نظارت قوه قضاییه به چگونگی انتخاب فیلمها برای جشنواره فیلم فجر مطرح شد. امری که صدای اعتراض اهالی سینما را درآورد.
اعتراض گسترده هنرمندان باعث شد که قوه قضاییه اعلام کند هیچ ارتباطی با کمیته داوران جشنواره فیلم فجر ندارد و صرفا فیلمهای راهیافته به جشنواره فیلم فجر را از نظر اثرگذاری در پیشگیری از آسیبهای اجتماعی داوری خواهد کرد. از سوی دیگر هم ابراهیم داروغهزاده تاکید کرد که جز هیات انتخاب کسی در انتخاب فیلمها نقشی ندارد. با وجود این توضیحات هنوز سوالهایی وجود دارد که دبیر جشنواره ترجیح داد به این پاسخ کوتاه اکتفا کند.